srijeda, 1. siječnja 2014.

Ovo nije „Ovo nije moj svijet“

Godine 1976.na ulicama Beograda,umjetnik Željko Jerman na velikoj roli foto papira ispisuje tekst (koristeći se pritom kemikalijama koje se koriste u razvijanju fotografija) „Ovo nije moj svijet”.Naizgled jednostavna tvrdnja, tada je bila izraz pobune protiv ustaljenih vrijednosti o umjetnosti, svijetu umjetnosti pa i samog tadašnjeg društva.
Željko Jerman:Ovo nije moj svijet,1976.
 Pedesetak godina prije Jermanove akcije belgijski nadrealistički slikar Rene Magritte ispod realistički naslikane lule je napisao: "Ovo nije lula“, što isprva zvuči kao kontradikcija, ali zapravo nije jer to i nije prava lula, nego samo njena slika. U tome se zrcalila Magritteova filozofija da bez obzira na to koliko je neki objekt realistično nacrtan, ljudi ga nikada ne mogu percipirati kao stvaran, nego samo njegovu sliku.
Rene Magritte.Ovo nije lula,1929.
Fuzijom navedenih djela dvojice spomenutih umjetnika dogodilo se nekoliko neočekivanosti:
umjesto  naslikanog realističnog objekta, naslikan je umjetnički objekt;
naslikani umjetnički objekt prikazuje rolu foto papira s tekstom „Ovo nije moj svijet“ ispod naslikane role nalazi se ispisani  tekst stiliziranim rukopisom koji kaže:“Ovo nije „Ovo nije moj svijet.“;Tako se promjena paradigme ogleda u sljedećem: To što vidimo doista  nije Jermanova rola papira, ali za razliku od Magritteove lule koja se ne može napuniti duhanom, pa je očigledno prema tome samo slika lule, ovaj naslikani objekt iako  naslikan  može biti jednako upotrebljiv kao i original, ali i ne mora; Kopiranje umjetnikovog rukopisa, od poruke na neki način stvara svojevrsnu relikviju, pa je stoga to negiranje svijeta tako postala poruka i za buduće naraštaje, a ne tek izraz osjećaja jednog pojedinca u Beogradu 1976.godine;
kao takvog (poput kakvog religijskog teksta) ni njega se ne smije čitati doslovno jer je sama umjetnost povijesna kategorija(razvija se u prostoru i vremenu)pa će tako negacija svijeta za svakog konzumenta tih riječi imati različito značenje. Budući da je  ta jednostavna tvrdnja konstanta ,dapače svojevrsni perpetum mobile,može se započeti s procesom metamorfoze -iz primitivnog umjetničkog oblika zvanog site-specific u savršeniji umjetnički oblik man-specific.Zlatko Kozina:Ovo nije"Ovo nije moj svijet".2013.

Broj komentara: 6:

 1. Poštovani Zlatko
  Kao vjerni pratilac onoga što se događa na ovim Vašim stranicama, dozvolio sam sebi da u jednoj od svojih pisanija upotrijebim i Jermanov krik umjetnika, i Vašu sliku umjetničkog objekta, meni zanimljivu kao umjetnikovu posvetu umjetniku, ali i kao promjenjeni obrazac koji i ja moram promijeniti da bih ga razumio, da bih ga proživio. To moje malo nedjelo se dogodilo ovdje: http://bezimenaulica.wordpress.com/2014/04/12/375/
  Kako je ideja iskočila u trenutku i morala uskočiti u to moje u istom, nisam pitao za dozvolu (zlo)uporabe vaše ideje. Nadam se da se ne ljutite.
  Lijep pozdrav
  Robert

  OdgovoriIzbriši
 2. Naprotiv,poštovani Bornaija.Prije bih rekao da ste Vi taj moj uradak opravdali i " produžili "ga te sam Vam na tome zahvalan.Uostalom,ponekad se zapitam možemo li mi išta nazvati samo našim.Mislim da bi to bilo i nelogčno.Evo analogije:Jesu li atomi slobodni u odlukama koje i s kim će neke molekule tvoriti?

  OdgovoriIzbriši
 3. Ha ha, volio bih Vam reći kako imate odgovore sva pitanja (recimo da se tim mojim "produživanjem" otvorilo pitanje: možemo li išta nazvati našim), ali neću da Vas ne dovodim u nezgodnu situaciju :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ljepota je u postavljanju pitanja....

   Izbriši
  2. O da! Ljepota u odgovorima nekako završi, prođe, kao da je nije bilo. Pitanja su vječna ljepota življenja.

   Izbriši
 4. Pozdrav Ja sam ovdje da bih širio ovu dobru vijest cijelom svijetu o tome kako sam dobio svoju bivšu ljubav. Poludjela sam kad me je ljubav ostavila za drugu djevojku prošli mjesec, ali kad upoznam prijatelja koji me uvode u DR ISIKOLO veliki glasnik proročanstva koje služi, priopćio sam svoj problem DR ISIKOLO o tome kako mi je ostavila moja bivša ljubav i kako sam trebao dobiti posao u vrlo velikoj tvrtki. Rekao mi je samo da sam došao desno mjesto je bio da ću dobiti želju moje srce bez ikakvih nuspojava. Rekao mi je što trebam učiniti, nakon što je to učinjeno, u sljedeća dva dana, moja ljubav me zvala na telefon i rekla je žao što sam živio prije sada i također u idućem tjednu nakon što me je moja ljubav nazvala da molim za oprost, pozvani su me na intervju u željenoj tvrtki, trebalo sam raditi kao upravni direktor. Ja sam tako sretan i osvajao što moram reći to cijelom svijetu kontaktirajte DR ISIKOLO na sljedeću adresu e-pošte isikolosolutionhome@gmail.com i dobit ćete Vaš problem će riješiti .. Nijedan problem nije prevelik za njega da ga riješi .. Kontaktirajte nas izravno na isikolosolutionhome@gmail.com ili što ga sada sada +2348133261196 i riješite probleme poput mene.

  OdgovoriIzbriši