ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Zadnji dan dostave radova na natječaj T-HT@msu.hr

Slika Antoinea Watteaua Ukrcavanje za Kiteru iz 1717.g. prikazuje veselo društvo u otmjenoj odjeći kako se spušta do obale mora ne bi li se ukrcali na brod koji plovi na željeni otok zabave i ljubavi. Na njemu je Afroditin hram čekao pridošlice kao kakva kamena potpora njihovom shvaćanju uživanja u radostima života. Atmosfera slike nekako odiše elegičnim raspoloženjem budući da se likovi gube u maglovitom zadnjem planu slike što simbolički (prema riječima pok.povjesničara umjetnosti
Antoine Watteau:Ukrcavanje za Kiteru,1717.g
R.Ivančevića) prikazuje neizvjesnu budućnost visokog feudalnog društva koje će u najvećem obilju morati sići s povijesne pozornice što se nakon francuske građanske revolucije 1789.g. i dogodilo.
Dva stoljeća kasnije, točnije 1916.g.svojom slikom Crna zastava Ljubo Babić citira Watteaua jer se i na njegovoj glasovitoj slici mogu uočiti skupine ljudi koje se kreću u nejasnoću i neizvjesnost nakon zalaza jedne epohe tj. propasti Austro-Ugarske.
Stoljeće nakon Babićeve slike Crna zastava, točnije 2015.g. nastaje crtež/kolaž Zadnji dan dostave radova na natječaj T-HT@msu.hr. Na crtežu se vide ljudski likovi u izmaglici koji se kreću prema  meandričnoj zgradi MSU-a u Zagrebu. Arthur C. Danto je tumačeći vrijeme u kojem živi izrekao sljedeću rečenicu:

Ovo je 'period igre',utopija sreće koja ničim ne obvezuje, već nas može dovesti do apsolutne slobode.“ Ova paradigmatska rečenica prilično točno (samo u drugoj formi!)opisuje strategije mnogih današnjih kustosa i njihove sklonosti ka aktualnim temama u svijetu visoke umjetnosti. Citirana babićevska zastava prikaz je kraja svih takvih epistemoloških fiksacija postmodernog čovjeka,a rad Zadnji dan dostave na natječaj T-HT@msu.hr  na neki način postaje „Beskrajni dan“(Groundhog Day) kao u istoimenom filmu.                                 
Zlatko Kozina:Zadnji dan dostave radova na
natječaj  T-HT@msu.hr

2015.g.
Ljubo Babić:Crna zastava,1916.g.


Broj komentara: 7:

  1. Sjajno! I moje čestitke, osim za rad koji je primljen na MSU izložbu, i za izlaganje onoga što doista živiš... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo za rad! Odlicna korelacija, jos bolja interpretacija :) pozdrav od Lucije koja je sretna da nešto zanimljivo čita!

    OdgovoriIzbriši
  3. Čini se da radiš još više, u slikarskom i književnom izričaju. O povezivanju ne moram govoriti, kao u Igri staklenim perlama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Branka,vrijeme koje mi je nedostajalo,sad ga imam!Svako jutro kad se probudim, kažem si-Kako je ovo dobro!

      Izbriši