četvrtak, 22. lipnja 2017.

Black Square Down The Second TimeAntologijski Crni kvadrat ruskog avangardnog umjetnika Kazimira Maljeviča mnogim je kasnijim generacijama umjetnika postao svojevrsnim kumirom,  novom polazišnom točkom odakle su se uputili u neizvjesnost vlastitog umjetničkog prostora. Naime poznata Maljevičeva teza (u slučaju spomenute slike po kojoj je crni kvadrat =senzibilitet, a bijela pozadina „ništa“ tj. ono što je izvan senzibiliteta) jasan je pokazatelj avangardističkog pokušaja „izdvajanja“ umjetnosti iz svijeta svakodnevice i stvaranja izolirane visokoparne atmosfere nove umjetničke „duhovnosti.“
 §
Radnja ratnog filma Ridleya Scotta „Pad crnog jastreba“(Black Hawk Down) iz 2001. zbiva se unutar petnaestak sati akcije u gradu Mogadišuu u Somaliji. Američke snage pokušavaju uhvatiti vođu pobunjeničke skupine pri čemu bivaju raketnim bacačima pogođena dva njihova visoko sofisticirana helikoptera tipa Black Hawk.
Kako to obično biva, pratimo mnoge likove u situacijama u kojima su se neplanirano zatekli jer su istovremeno i idealni plan i povjerenje u nadmoćnost tehnike prisilno  „srušeni“.
§
U radu Black Square Down 2; senzibilitet se usadio ( istovremeno i prisilno i dragovoljno ), u okolinu u „ništa“.  Točnije u „bijelo ništa“ koje je u ovom slučaju“ negativ psihoanalitičkog spuštanja u vlastitu mračnost. Stoga je ta bjelina donekle slična onoj španjolskog suvremenog slikara Miguela Barcelóa čiji su prikazi (opet afričkog!) tla u stvari-himna svjesnoj i uzvišenoj, a nikako  mrtvoj i
podčinjenoj materiji .
Zlatko Kozina:Black Square Down 2 ,2017.

2 komentara:

  1. Bravo! Ti možeš pisati i na 30+. Meni se mozak topi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zahvaljujući ventilatoru.Sad kad si to napisala sjetio sam se Decartesa koji je nakon što je na kraljičin poziv stigao u hladnu Švedsku rekao kako se tu i "ljudske misli smrzavaju".Ali kako si primjetila -ovdje je riječ o obrnutom agregatnom stanju.:)

    OdgovoriIzbriši